8.6.2018
Dnes konečne predpoveď veštila trochu podvečerného vetra a tak som po práci pred 17-tou vyštartoval na Lysicu. Fúkalo kolmo na svah 2,5-3m/s a fungovala slušná podvečerná termička. So  Shortom som dal tri štarty s celkovým časom oklo 45 minút. Toto bolo pravé bublinárske počasie keď sa dá model cítiť na kniploch a reaguje na každý dotyk. Krásne som si polietal a Short opäť žije a funguje k plnej spokojnosti. Ako bonus bola celá lúka obsiata lesnými jahodami…
Ťažisko mám teraz 95,8mm a prázdna letová hmotnosť je teraz po laborovaní s ťažiskom 2320g. Akumulátory som posúval dozadu a k nim odlial 150g olova, ktoré pri nakladaní balastu odoberiem, lebo naložením spojky sa ťažisko posúva skoro o 9mm dopredu. Oprava sa oplatila.
 

25.5.2018
Na súťaži na Bezovci som skratom v hlave precedil cez strom môjho Shorta. Tento rok mi ide karta… V prvý moment po nájdení a zložení zo stromu som mal dojem, že jediné rozumné riešenie je vymontovať elektroniku a spopolniť ho. Elektroniku som na druhý deň naozaj vybral, ale iba z trupu. Trosky som nechal v kúte v dielni ležať nepár (3) týždňov. Po troch týždňoch som si to zrovnal v hlave a zistil som, že mu vlastne nič nie je a tak ho opravím. Lietal výborne a bola by ho fakt škoda. A Short už má v Konskej brášku.

  

Trup rodelený na 3 časti som zlepil ako prvý. Najskôr som ho sekunďákom nabodoval do správnej polohy a potom so deliacu rovinu v oblasti lomu olaminoval sklenou tkaninou 110g/m2. Priečny lom trupu som po prebrúsení prelaminoval uhlíkovou tkaninou 200g/m2 a všetko zabalil do napnutej fólie kvôli lepšiemu povrchu.

  

Oprava krídiel začala zarovnaním otvorov pomocou rezného kotúčika na mini frézke. Väčšie otvory sú zarovnané po pomocný nosník, na malých otvoroch som na koniec nalepil balzové stojinky aby sa neprehýbal prerezaný poťah.

Do otvorov som vlepil tvarovo zhodné diely zo styroduru pomocou Purexu. Styrodur som poistil proti pohybu maskovacou páskou. Otvor nad torzným náhonom krídelka som uzavrel boxom z balzovej stojinky a preglejky 0,6mm na ktorú som nalepil balzu 2mm kvôli lepšiemu brúseniu.

Vybrúsený styrodur do tvaru profilu som olaminoval uhlíkovou tkaninou 200g/m2 + sklenou tkaninou 40g/m2. Opäť som na tkaninu natiahol kvôli lepšiemu nasýteniu a povrchu fóliu.

Vytvrdnutú tkaninu som jemne prebrúsil a pretmelil dvojzložkovým jemným tmelom. Brúsil som za mokra papiermi zrnitosti 200 a 400.
Za tri šichty po práci do noci je model pripravený na plnič. To ale asi až budúci týždeň bo zajtra idem cirkusovať do Jaroměře.
  

Striekaný plnič je brúsený štyristovkou za mokra.

Orchidej opät žije . Povrchovku striekal Juri. Ďakujeeem.

 

Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2018/05/IMG-20180505-WA0016-640x361.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2018/05/IMG-20180505-WA0016-200x113.jpgLacoNajnovšieOpravy modelov8.6.2018 Dnes konečne predpoveď veštila trochu podvečerného vetra a tak som po práci pred 17-tou vyštartoval na Lysicu. Fúkalo kolmo na svah 2,5-3m/s a fungovala slušná podvečerná termička. So  Shortom som dal tri štarty s celkovým časom oklo 45 minút. Toto bolo pravé bublinárske počasie keď sa dá model cítiť...Svahové lietanie