Na Rétroplane 2017 v Normandii ma pri pristávaní vo vetre 15m/s sfúklo do rotoru a Jánošík prišil k zopár škrabancom. Jánošík nad morom v Normandii lietal luxusne a škoda by ho bola keby už nikdy neletel. Maximálne nezáludne sa chová aj v termike pri aerovlekoch.
Najskôr som si myslel, že ho hneď opravím a polietam si s ním na Retroklání v Bolaticích mesiac po nehode. Prednosť dostali ale iné projekty, Opravoval som na Moravu trojmetrový Fokker D.VII, v zime prišla stavba Luňáka a chudák jánošík bol odsúvaný na vedľajšiu koľaj.
Prakticky od záletu Luňáka v lete som v dieľni ani nebol a vôbec som nemal chuť modelárčiť. Celý rok som trénoval s tyčkoidmi na svahoch. Bol som vyhorený. Chuť prišla až pred vianocami a tak som zakúril v dieľni a „nahodil“ remeň…
Opravu rozdelím do dvoch fáz keďže sa venujem aj vývoju novej zbrane na F3F svahové súťaže a doma budem iba cez víkendy.
Najskôr trup, ten je poškodený viac a neskôr príde rad na krídlo, tam je poškodenie minimálne viac menej kozmetické.
Na opravu dohliadal pán pilot osobne…

Oprava začala deštrukciou poťahu a zisťovaním poškodení…


Potom prišlo na rad zlepenie a posilnenie poškodených miest

Niektoré miesta som po dobrých skúsenostiach zo stavby Luňáka pred poťahovaním „posílil“ 5mm balzou.

Po obrúsení prišiel rad na poťahovanie preglejkou 0,6mm

Nakonie bolo treba namiešať správny odtieň lazúry. Čiastočne sa to podarilo…

Teraz mi zostáva vyrobiť nový predný kryt a zalepiť prasknutú kýlovku.

Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2018/12/IMG_1335-542x361.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2018/12/IMG_1335-170x113.jpgLacoNajnovšieOpravy modelovNa Rétroplane 2017 v Normandii ma pri pristávaní vo vetre 15m/s sfúklo do rotoru a Jánošík prišil k zopár škrabancom. Jánošík nad morom v Normandii lietal luxusne a škoda by ho bola keby už nikdy neletel. Maximálne nezáludne sa chová aj v termike pri aerovlekoch. Najskôr som si myslel, že...Svahové lietanie