Minulý víkend 1-2.9.2018 mala byť seriálová súťaž v kategórii F3F MK Záhorie. Predpoveď počasia a nakoniec aj skutočnosť bola taká, že na Myjavských kopaniciach kde sa súťaž mala konať malo slabo fúkať so smeru na ktorý nie je kopec a navyše aj pršalo. Fero teda súťaž zrušil.
Na víkend sa hľadal náhradný plán. Najskôr som myslel, že zalietam Luňáka na súkromnej akcii v Lipencích pri Prahe. Tam nakoniec pršalo ešte viac ako na západnom slovensku. Tak som v sobotu ráno zavolal Jindrovi, že to vzdávam. Na rad prišiel plán „B“. Na Liptove pršať nemalo a dokonca malo pofukovať správnym smerom (JV) na Krochvu. Podľa Windguru (WRF 9km) malo fúkať stabilných 4m/s a v nárazoch do 8m/s. Dobil som akumulátory v poletovadlách a o 11:15 som vyrazil smer Liptov. Až po Martin bolo prakticky bezvetrie a vietor ak fúkal tak od západu. Prvá zmena nastala až v Ružomberku, kde sa už konáre na stromoch trochu hýbali, ale vietor fúkal od severozápadu. Nič sa nemenilo až po Ivachnovú. To nemvypadalo moc dobre… Ale keď už som prešiel 160km tak sa snáď nevrátim. Krásne prebudenie nastalo pri prechode stúpania pred Bobrovníkom. Od Liptovskej Mary ktorú je odtiaľ vidno fúkal silný juhovýchodný vietor. V dobrej nálade som dorazil na kopec kde už lietal na „bomby“ vysmiaty Vlado asi o 13:15. Fúkalo das 8,5 metri stabilných s nárazmi do 11,3m/s. Rýchlo som poskladal psíky, balast som rozdelil zhruba po kile do každého a šup do vzduchu. Kilo bolo málo a keďže sa mi nechcelo rozoberať Redbula a vyťahovať z neho balast, doložil som do Jeloubula posledných 300g mosadze z kufríka. Lietalo sa total luxusne a s Vladom sme sa striedali asi po 10 minútach. Ja som si cvičil „húpačky“ a ladil zákruty, Vlado lietal štandardne nudne. Rozumej s minimom chýb. Jeho psík bol viac naložený a tak pišťal o čosi viac. Asi po dvoch hodinách došiel aj Karči Mrva a tak sme sa v pravidelných intervaloch striedali traja. Akurát u Karola bol interval asi 45 minút… Ja som sa po západe slnka začal baliť na dlhú cestu domov, miestni zostali na kopci až do tmy. Aj tak dorazili domov skôr ako ja. Ešte na kopci sme sa dohodli, že predpoveď na nedeľu má byť ešte lepšia a tak dáme repete.

V nedeľu si kredity vybavil Juri a ten vyrazil aj s juniorom. Mali asi 30 minútový náskok, ale ten sa mi podarilo svižnou jazdou na Turci zmazať (počkal ma na odpočívadle bo junior spal…). Spolu sme dorazili do Ivachnovej na pmpu kde si dávam tradične Latte, pikantného horúceho psa a tmavú salámovú bagetu na kopec. Na kopec sme dorazili ako prvý a spočiatku to Juri skúšal na severozápadnej strane odkiaľ povievalo napriek predpovedi JV. Potom prešla malá prehánka vietor sa stočil správnym smerom od juhovýchodu. Juri ako prvý využil bublináris a polietal. Podmienky však neboli také ako predpovedali všetky predpovedače, časom prechádzali krátke prehánky a tak sme sa pod chvíľou schovávali pod zadnými dverami auta. Parádne si „zaskladal“ a zalietal s novým brusom malý Matej a vydržal s nami bez väčších problémov do 18tej hodiny. To sa schyľovalo k búrke a tak sme parádny víkend zavŕšili v kolibe Gréta.

Toš byla to pjekná štace.

Na záver jedna úvaha pre F3F komunitu. Ak na jednom konci Slovenska kde sa má konať súťaž nedá kvôli počasiu lietať, nebolo by dobré preložiť miesto konania tam, kde to fúka a neprší. Teda ak takáto možnosť je. Pretože v sobotu na Krochve by bola súťaž FullHD za ideálnych podmienok a dalo by sa hravo zvládnuť 15 kôl s takmer rovnakými podmienkami pre každého pilota. Koniec úvahy.




Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2018/09/DSC_0812-640x361.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2018/09/DSC_0812-200x113.jpgLacoF3FNajnovšieMinulý víkend 1-2.9.2018 mala byť seriálová súťaž v kategórii F3F MK Záhorie. Predpoveď počasia a nakoniec aj skutočnosť bola taká, že na Myjavských kopaniciach kde sa súťaž mala konať malo slabo fúkať so smeru na ktorý nie je kopec a navyše aj pršalo. Fero teda súťaž zrušil. Na víkend sa...Svahové lietanie