V pondelok 15. Júla som sa vybral spolu s výborne francúzsky hovoriacou kamarátkou Máriou na dlhú cestu do Francúzskeho Belmont sur Rance, kde sa konala v poradí deviata akcia Retroplane, ktorú poriada Vincent Besancon.
Vyštartovali sme o siedmej ráno. Cestu som si rozdelil na dva dni. Prvú kratšiu časť (770km) do rakúskych Álp, druhú dlhšiu (1094km) až do Belmontu. Prestávku na obed sme si urobili v motoreste pri jazere Mondsee.

001

Prespal som v malom útulnom penzióne Sport – Garni Kapplerhof kam sme dorazili po devetnástej hodine. Cena za dvojlôžkovú izbu bola príjemných 45€ aj s raňajkami. Po ubytovaní a sprche sme vyrazili do centra na večeru a malú prechádzku po mestečku plnom penzónov, hotelov a typicky alpských stavieb.

002

003

Ráno sme po raňajkách vyrazili smer Zürich – Genéve – Montpellier.

Do kempu Le Val Fleuri sme prišli večer po dvadsiatej druhej hodine. Po úmornej ceste za teplôt do 34°C dobre padlo chladené francúzske „pivko“. Aj keď za 8€

004

Celý kemp je schovaný pod korunami stromov a tak stanovanie bolo príjemné. Prvú noc sme prespali v malej chatke a ráno sme založili „základný tábor“.

005

Hneď prvý deň som využil možnosť zalietať si na ne´dalekom svahu. Pôvodne som chcel letieť so Sperberom, ale po strate jednoho čapu v tráve pri skladaní, prišiel na radu Musger. Môj Musger 12a vyletel prvý krát hodom z ruky. A bolo to takmer naposledy. Po asi minúte letu som stratil výšku a klesal som stovky metrov ďaleko do doliny. Nakoniec sa mi podarilo vďaka podpore Vincenta a ostatných vytočiť termiku a bezpečne sa vrátiť na svah.

006

007

Večer sa tradične formou „švédskych stolov“ (kto čo priniesol) pripravila zábava nielen pri jedle a víne. Každý večer sa dlho do noci debatovalo o dojmoch z lietania, o modeloch, ale aj o súkromí…

008

Malý príspevok so Slovenska

009

V piatok býva tradičná výstava trupov lietadiel. Aj tento rok ich bolo niekoľko desiatok.

010

V piatok, sobotu i nedeľu sa lietalo na južnom svahu pri dedinke Mascourbe. Výškové prevýšenie i strmosť svahu je podobné ako u nás na Donovaloch – kopec Zvolen.
Po všetky dni bola slušná termika a vietor 3-10m/s takže si všetci mohli zalietať do sýtosti.

011

012

013

014

Aj keď nie všetci bezpečne pristáli hore na plošine, poškodených modelov bolo málo a o žiadnej totálnej havárii neviem.
Česko – Slovenské farby na Retroplane 2013 hájili Jindra Stejskal, Franta Pop a ja.

020

Bolo k videniu okolo sto modelov viac či menej vydarených makiet vetroňov, malé i obrie, klasických i netradišných tvarov, jedno i dvojplošníky. Skrátka každý si našiel to, čo sa mu páči.
Akciu hodnotím ako veľmi vydarenú a nezostáva len poďakovať Vincentovi s manželkou, ale i miestnym modelárom, ktorý pripravili túto krásnu akciu. Poďakovanie patrí aj všetkým zúčastneným za priateľskú atmosféru bez ohľadu na národnosť. Modelári sa skrátka vedia baviť.
Ani trošku nebanujem najazdených 4860km vo veľkých horúčavách.

Odkazy na fotky a videá a súvisiace články:
Retroplane
fotografie LV

video Christian

Video zo Sperbera

 

 

Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2013/07/011.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2013/07/011-300x300.jpgLaco2013 - vetrone    V pondelok 15. Júla som sa vybral spolu s výborne francúzsky hovoriacou kamarátkou Máriou na dlhú cestu do Francúzskeho Belmont sur Rance, kde sa konala v poradí deviata akcia Retroplane, ktorú poriada Vincent Besancon. Vyštartovali sme o siedmej ráno. Cestu som si rozdelil na dva dni. Prvú kratšiu...Svahové lietanie