Článok poslal Štefan Andoga a je zverejnený bez úprav.

Po dlhej nudnej jeseni a zime mi v piatok 26.marca zavolal Milan,že ide zalietať svoj nový model,či by som sa nepridal.Pôjde sa na Gugel, kde predpoveď na sobotu dvadsiatehosiedmeho sľubovala vietor J,JV,JZ/všetko pre Gugel OK/. Sila vetra stabilná okolo 10 metrov ,v nárazoch 18 metrov/to je možné len na Gugli/. Po krátkej diskusii mi bolo oznámene, že sa bojím, som sa rozhodol, že pôjdem.Dohodli sme time,odchod odo mňa o 12.15 hod.Zobrali sme po dva modely. Milan oba nové/nemenujem/ a ja len tie dvadsaťročné/Wizard od M. Janeka a poskladaný Superwizard z piatich f3efiek z mojej dielne/!!!Mali sme obavy s prístupom autom až na miesto činu,lebo po konzultáciách s kamarátom z Dobšinej je prístup po snehových kalamitách na DK problema- tický,tak to aj bolo,prístupová cesta zasypaná zmrznutým snehom od pluhov a cesta samy ľad. Milan nejako prekonal prvú snehovú barieru ale ďalej po ľade sa už nedalo. Vrátili sme sa na južné parkovisko pri „čurgové“, tesne pod svahom Gugla. Zobrali sme si iba po jeden model a davaj hore strmínou okolo 60 stupňov na štart. Po viacerých oddýchových pauzách, Milan prvý a ja druhy sme okolo trištvrte na jednu boli na mieste štartu.
Podmienky prekonali predpoveď, lebo vietor fúkal stabilne okolo 12 metrov a nárazy hádam boli aj väčšie.Teplota okolo 10 stupňov,slnečno,tak čo viac treba k zalietávaniu!!!
Milan mál nastávené nuly/ale neboli všade/ a po mojom okoštovaní jarného Gugla išiel hore aj on. Model Milana na prvykrát v tých tvrdých podmienkach letel dosť dobré/plávajúca výškovka nebola tam kde ma byť, nakoľko na smerovom kormidle modelu nie je žiadna značka , ktorá by označovala správne zoradenie uhlov/.Jeho pristátie ako do períny s novým modelom a tých drsných podmienkách bolo vyníkajúce a presné. Po pridání žávažia do „čumáku“ a potlačení výškovky subtrimom Milan išiel opäť hore a už to bolo skoro také aké to ma byť,ale stále je čo robiť aby model bol taký aký chce náročný vlastník modelu.
“Nový“ pilot F3F, nový model odskúšal s troma variántami závažia a bolo „vsjo v poriadke“.
Nalietali sme asi po jednej a pol hodine, Milan trocha viac,nakoľko to bol jeho zalietávací deň.
Pri sledovaní letov oboch modelov som nezistil žiadne rozdiely medzi mojím 20 ročným Wizardom a úplne novým modelom Milana.
Lety oboch modelov boli stabilné,dobre sa správali v zákrutách na pomyselných bázach, rýchlosti boli porovnáteľné i keď Milan mi stále tvrdil,že ja lietam krátke bázy. Ja jeho letovú tráť som nekomentoval, nakoľko je to zbytočné,pokiaľ nie sú na bázach rozhodcovia respektíve PICAMy.
Celé modely,dobré podmienky,dobrá nálada z dobre vykonánej „práce“a cesta domov nám ubehlá ako nič.Okolo pol piatej, spokojní sme boli doma a tešíme sa na nové brúsenie Gugla,hádam ešte pre VN 2021.

S pozdravom všetkým skutočným ftriefkárom praje ŠA


Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2021/04/SAM_7599-481x361.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2021/04/SAM_7599-151x113.jpgLacoNajnovšieČlánok poslal Štefan Andoga a je zverejnený bez úprav. Po dlhej nudnej jeseni a zime mi v piatok 26.marca zavolal Milan,že ide zalietať svoj nový model,či by som sa nepridal.Pôjde sa na Gugel, kde predpoveď na sobotu dvadsiatehosiedmeho sľubovala vietor J,JV,JZ/všetko pre Gugel OK/. Sila vetra stabilná okolo 10 metrov...Svahové lietanie