V sobotu a nedeľu (26-27 Augusta) sa odlietala v poradí piata tohtoročná súťaž seriálu Slovenský pohár F3F 2023. Organizoval som to ja a LMK Trenčianska Turná na bájnom Gúgli nad Dobšinou. Na západe Slovenska neboli predpovede počasia čo by dávali nádej a keďže som nechcel riskovať stratu ďalšej seriálovej súťaže tak som sa rozhodol pre netradičný krok zorganizovať súťaž tam, kde malo fúkať. Predpoveď nedávala nádej na žiadnu bobmbáreň, ale na súťaž v rámci pravidiel FAI áno. Myslím, že sa optimistická predpoveď naplnila do bodky. V sobotu fúkalo od 4 do 6m/s s občasnými nárazmi a v nedeľu fúkalo zrána 4-6m/s, po obednej prestávke sa vietor stabilizoval na 6-8m/s s nárazmi do 10m/s.
Ako na Južných kopcoch býva, do hry vstúpila aj termika, ale k počudovaniu neboli žiadne extrémne časové úlety (až na jeden) a výsledky v kolách boli vyrovnané.

Ja som s mojou partiou časomeračov dorazil na Gemer už v piatok a ubytovali sme sa v penzióne v Stratenej. V sobotu ráno budíček o šiestej aby sme stihli raňajky v Dedinkách a potom stihli doraziť na kopec medzi prvými. Urobili sme si rannú kávu v prírode a pustili sme sa do stavby báz a vytyčovania línií.
Dorazil aj Robo s časomierou a hlavným časomeračom Dodom Kešelákom. F3Xvault štrajkoval a tak sa muselo nahadzovať ručne. Dôležité je, že počas súťaže sa prišlo na to kde je zakopaný pes.
Brífing tesne pred desiatou stihli aj poslední dorazivší účastníci z Poľska, Marcin a Pawel. Po povinnej jazde sme začali pár minút po desiatej so súťažnými letmi. Vietor fúkal správnym smerom a osciloval medzi 3,5-5m/s. Každým kolom silnel a okolo trinástej sa stabilizoval na 4-6m/s. Lietali sme asi do 15:30 kedy prichádzajúca búrka zabila vietor a započaté deviate kolo som musel zrušiť. Bezpečnosť nadovšetko.
Búrka nás nakoniec obišla, ale zopár kvapiek predsa len spadlo a navečer aj trošku popolievalo. 
V sobotu sme odlietali 8 kôl a najlepšie som nakladal ja, keď som viedol s minimálnym bodovým rozdielom pred Vladom a Robom. Strata desiateho bola na prvého okolo 100 bodov!!! takže bolo sa na čo tešiť na nedeľu. Večer sme dlho neponocovali (podaktorí), lebo bolo treba zavčasu vstávať.
Nedeľa ne-nedeľa budíček opäť o šiestej. Tento krát som budil aj Poliakov vo vedľajšej izbe. Ráno prebehla okružná jazda po miestnych potravinách až sa nám nakoniec podarilo obživu kúpiť v Coope v Dobšinej kde v nedeľu otvárali o ôsmej. Raňajkový piknik sme si urobili na kopci. 
Ranný minibrífing o pol desiatej a po chvíli keď zosilnel vietor začalo súťažné lietanie, ktorého sa už nezúčastnil majiteľ kopca Pišta od Andogov. Po oberaní Kúzelníka zo stromu sa na lúke „porúčal“ k zemi a trošku sa poobíjal. Prajem skoré vyliečenie rán.
Hneď od rána bolo jasné, že bude treba viac balastu ako v sobotu lebo vietor bol silnejší a stabilnejší.  V nedeľu najlepšie nakladal Ivan Svetlík a súkal jednu tisícku za druhou, ja som naopak klesal poradím, bo som asi nenašiel správnu tabuľku na balast. Dlho som sa ale držal na 2-3 mieste až kým som pri štarte nešmaril model na zem a bod zlomu bol na svete – zapísaná nula, pre mňa bolo vtedy po bedni.  Prestalo sa dariť aj Pawlovi Borkowiczovi keď klesol z druhého miesta až na šieste. Naopak Marcin Obrusnik sa vybublil zo stredu poľa až na druhé miesto. Aj Robo Bartok sa konzistentným vzduchom prepracoval zo šiesteho miesta na prvé. Pomohla mu k tomu malá bublinka za  38,83sek kedy som ja škrtal 46,58 čo by bola vo veľa kolách tisícka a hlavne Ivanova smola v poslednom kole kedy utrhol svojeho Ordena na pravej báze a zaknihoval nulu. Orden sa úspešne oberal zo smreku. 
Súťaž prebiehala plynule, odlietalo sa 22 kôl za dva dni, všetci plynule lietali, plynule pristávali až to bolo nudné. Karčimu Antonovi Mrvečkovi pomohli Poliaci vyladiť jeho Frýstajléra, lebo dlhoročný F3F pilot si to nevedel sám, ani len to ťažisko… RepreMiloš si vylietal nejakú tu tisícku, PoldaMiloš trošku sklamal, Dráčik ma nesklamal, ale na…l bo lietal jak vyšinutý…
Posledné kolo sme začali podľa dohody pred 16:30 (3 minúty) a okolo 17:00 bolo vyhodnotenie. Opäť vyhral Rooobert a stal sa tak už istým víťazom Slovenského pohára F3F 2023. Druhý skončil Marcin a tretí Ivan Svetlík.
Myslím, že súťaž bola vydarená, Gúgel vyždímal zo seba všetko „na čo má“ a preto verím, že posledná súťaž ktorú organizujú Prešporskí mládenci bude na Ostrom či Turbulátore a zalietame si konečne nie len ladne, ale aj rýchle a zbesilo.
Konec hlášení. 
Výsledky celkové TU:
Výsledky zarátané do SP TU:
Výsledky zarátané do SP po doplnení verejných súťaží TU:

Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2023/08/IMG_20230827_170415-551x361.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2023/08/IMG_20230827_170415-173x113.jpgLacoAkcie, súťažeF3FV sobotu a nedeľu (26-27 Augusta) sa odlietala v poradí piata tohtoročná súťaž seriálu Slovenský pohár F3F 2023. Organizoval som to ja a LMK Trenčianska Turná na bájnom Gúgli nad Dobšinou. Na západe Slovenska neboli predpovede počasia čo by dávali nádej a keďže som nechcel riskovať stratu ďalšej seriálovej...Svahové lietanie