V Bolaticích sa konala druhá časť dvojseriálu Retroklání 2014. Účasť bola nad očakávanie dobrá. Keďže sa mi podarilo nahovoriť Miloša aby šiel so svojim Pegasusom, tak som mal konečne na akcii kolegu so Slovenska.  Počasie vyšlo presne podľa predpovede. Teda striedavá oblačnosť, ale bez dažďa.

Na akciu som dorazil s Milošom tesne pred desiatou a tak sme museli hneď začať skladať modely, aby sme stihli aspoň „súťaž“ keď už sme nestihli brífink. Na moje prekvapenie som tam zbadal aj kamaráta Thomasa Ferchlanda z Nemecka, zúčastnili sa aj myslím dvaja nový miestny účastníci, takže modelárov a modelov bolo dosť. Celkom 14 súťažiacich plus vlekár (mimo tých čo vlekali popri lietaní s vetroňmi). Odlietali sa 4 súťažné kolá s ktorých sa najhoršie škrtalo. Hodnotilo sa opäť iba pristátie. Včerajšiu súťaž i celý dvoj seriál  vyhral Erik Herudek. Večer sme konečne prišli na to prečo menil pravidlá. Chcel konečne vyhrať aj on. Vymyslel si to dobre… :lol:
Akcia opäť prebehla bez väčších komplikácií, bez väčších škôd na modeloch, ale nemuselo to tak byť. Výnimkou som mohol byť ja. Pri vlekaní Milošovho Pegasusa sa zrejme lano oprelo o smerovku v momente keď som točil a už po druhý krát sa mi strhol tisíc-hran na plastovej páke serva. Problém bol, že smerovka zostala naplno vychýlená a nevrátilo ju do stredu ani kvedlanie servom ani nápor vzduchu. Čihák mal stále snahu točiť pravú špirálu a tak som s nim chvíľu bojoval vo vzduchu. Podarilo sa mi ho dostať nad lúku za letiskom proti vetru a začal som v sklze vyklesávať a približovať sa k dráhe. „Pristátie“ dopadlo lepšie ako som očakával. Model v sklze narazil na zem a náraz absorboval hlavne podvozok. Ten sa zlomil, zohla sa aj hriadeľ kolečka, potom sa prevrátil na chrbát a odniesla to smerovka… V čase písania článku som už Čiháka opravil, ale musím ešte kúpiť duralovú páku na servo smerovky. Takže ponaučenie aj pre ostatných. Páky dodávané k servám Futaba S3071HV sú nevyhovujúce na väčšie modely a odporúčam ich vymeniť za iné pevnejšie, najlepšie duralové.
Napriek poškodeniu modelu som s akciou spokojný. Boli k vydeniu krásne modely, krásne lety, vydarilo sa počasie, bola super partia a tak zábava pri ohni bola do polnoci.

Poďakovanie patrí Erikovi a manželke, Stanovi Šimečkovi a manželke, Bumbovcom a ostatným ktorý sa podieľali na zabezpečení akcie, kuchárovi za výbornú kapustnicu, pečené rebrá, kýtu….

 

Odkazy na ďalšie galérie, články…

Retroplane,  JFV,

 

Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2014/08/IMAG3774-640x360.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2014/08/IMAG3774-300x300.jpgLaco2014 - vetroneV Bolaticích sa konala druhá časť dvojseriálu Retroklání 2014. Účasť bola nad očakávanie dobrá. Keďže sa mi podarilo nahovoriť Miloša aby šiel so svojim Pegasusom, tak som mal konečne na akcii kolegu so Slovenska.  Počasie vyšlo presne podľa predpovede. Teda striedavá oblačnosť, ale bez dažďa. Na akciu som dorazil s...Svahové lietanie