V rakúskom Turnau v Hornom Štajersku (Hoch Steiermark) sa tento rok konali majstrovstvá sveta FAI v kategóriách F5B a F5D. Po dvoch týždňoch súťaženia sa v sobotu 30.08.2014 konala záverečná šou na ktorú si pozvali aj našu skupinu.

Ja som to mal vcelku blízko (340km) a stále po diaľnici. Vyrazil som niečo po trinástej a po sedemnástej už som bol na letisku v Turnau. Počasie v čase príchodu bolo ešte vcelku dobré. Malá oblačnosť a 25°C. Horšia bola predpoveď na sobotu. Tesne po príchode na letisko sa začali prípravy záverečného ceremoniálu a vyhlásenie výsledkov MS. Čo nás (drvivá väčšina skupiny sú češi) potešilo, v kategórii F5D zlato vybojovali Hackerovci, striebro Sedláčkovci, piaty Ciniburkovci a v družstvách opäť zlato. Po vyhlásení výsledkov sa konal záverečný banket na ktorý nám veľkoryso dával lístok Karel Hacker, ale všetci sme boli unavený z cesty a už sme sa videli na hoteli v sprche. Usporiadatelia nám vybavili ubytovanie zhodou okolností v tom istom hoteli ako bývala česká výprava. Ubytovanie bolo na úrovni. Po spreche sme si dali v hotelovej reštaurácii večeru. Ceny podobné ako u nás 4,5-12,5€, ale porcie ako pre drevorubačov. V našich reštauráciách by z jeden porcie urobili 2-3. Rezne cez pol taniera a pre istotu dva, stejk cez pol taniera, vyprážané šampiňóny kopcom cez celý tanier, vyprážaný syr 2 kusy zakryli celý tanier, hranolkov plná miska… Porciu nezjedol asi nikto celú aj keď sme boli poriadne vyhladovaný.
Ráno boli o ôsmej raňajky a hneď po raňajkách sme vyrazili na letisko vzdialené 14km. Zabrali me zo 5 stanov čo tam našťastie zostali po MS a tak keď prišli prvé prehánky tak naše modely boli v suchu. Po desiatej prišli prvé kvapky a tie vydržali s menšou či väčšou intenzitou až do dvanástej kedy sa začal program Aeroshow. Nízka oblačnosť a prehánky sprevádzali celý program, ale aj tak sa bolo na čo pozerať. Naše vystúpenie bolo počasím a usporiadateľmi odsunuté až na zhruba 17-tu hodinu. Vystúpenie absolvovalo 9 pilotov (Radim, Svaťa jr., Ja, Kamil, Barbar, Spíd, Lukáš, Mejdžr a Svaťa sen. Pozemnú techniku vodili Cimbůrkovci a Guryčovci. O pyro sa starali Cybotovci, ženy, dcéry a priateľky pilotov. Vystúpenie sme zvládli bravúrne čo potvrdzoval ohlas divákov, ktorých bolo na akciiurčite cez tisíc napriek zlému počasie. A to všetci vydržali až do úplného konca do približne 20-tej hodiny. Diváci chodili za nami do stanov počas rozoberania modelov a gratulovali nám.
Pre mňa boli TOP vystúpenia… synchronná akrobacia akrobatického modelu Extra 330 veľkosti 3m a veľkého akrobatického lietadla Extra 330 (oba v rovnakej kamufláži). Lietali zladene a veľa krát neuveriteľne blízko seba. Ďalší zážitok bola akrobacia veľkého akrobatické Pilatusa a na záver už za stmievania sa vystúpenie skupiny Blanix s dvomi veľkými akrobatickými Blaníkmi L23.

Napriek počasiu bola akcia vydarená a dostali sme pozvanie aj na budúci rok. Ak vyjde počasie a program bude podobný ako tento rok tak sa tam oplatí zájsť .

 

Galéria TU:

 

Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2014/08/IMAG3880-640x360.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2014/08/IMAG3880-300x300.jpgLacoWWI - akcieV rakúskom Turnau v Hornom Štajersku (Hoch Steiermark) sa tento rok konali majstrovstvá sveta FAI v kategóriách F5B a F5D. Po dvoch týždňoch súťaženia sa v sobotu 30.08.2014 konala záverečná šou na ktorú si pozvali aj našu skupinu. Ja som to mal vcelku blízko (340km) a stále po diaľnici. Vyrazil...Svahové lietanie