Pár skalných hlavne so západného Slovenska trénovalo prakticky počas celej zimy. Súťažiť sa začalo v polovici marca.
20. Marca sa za
čal lietať verejný seriál Záhorie a Pálenica 2022 ktoré organizovalo na striedačku MK Záhorie a LMK Trenčianska Turná. Z plánovaných 10 súťaží sa odlietalo celkovo 7 súťaží. Serílu sa celkovo zúčastnilo 26 pilotov, 17 zo Slovenska, 6 z Rakúska a traja z Fínska. Priemerná účasť bola 13 pilotov. Súťaž sa lietala na Záhorí – Myjavských kopaniciach. Ako to už býva nie vždy boli podmienky ako by sme si želali, nie vždy bol každý odmeneným rovnakým vzduchom, ale taká je kategória F3F. Celkovým víťazom sa stal František Ruisl, druhý bol Ladislav Vašek a tretí Robert Bartok. Robovi patrí obdiv za to že jazdil na západ 400km kvôli verejnej súťaži. Jednu verejnú súťaž zorganizoval aj Štefan Andoga na Dobšinskom kopci, ale ani tam nevyšli podmienky.
V máji sa za
čal lietať majstrovský seriál. Z plánovaných 6 súťaží sa odlietali kvôli poveternostným podmienkam štyri. Dve Robove, jedna Rudyho a jedna Piešťanská. Celkovo sa zúčastnilo seriálu 19 pilotov zo Slovenska. Dve súťaže sa odlietali na Myjavských kopaniciach na Ostrom vrchu a dve na východe v Chmeľove. Prvá Robova súťaž sa konala na Ostrom vrchu čo niektorí niesli ťažko a neprišli. Bola to ale na naše pomery epická súťaž. V prvý deň sa odlietalo 16 kôl za účasti 16 pilotov vo veľmi dobrých podmienkach. Poradie na čele bolo veľmi vyrovnané. V nedeľu sa odlietalo ešte 11 kôl vo veľmi premenlivých podmienkach. Nevídanú bitku na naše pomery nakoniec vyhral Robo pred Františkom. Ja som doplatil na nedeľné vrtochy počasia a klesol som na tretie miesto. Ostatné tri súťaže, jedna na Ostrom vrchu a dve na Chmeľove sa lietali v slabších podmienkach, ale všetky mali niečo do seba.
Celkovým ví
ťazom a majstrom Slovenska som sa stal zhodou náhod ja, druhý skončil František Ruisl a tretí Vladimír Šimo. 
Slováci sa zúčastnili aj dvoch súťaží seriálu svetového pohára. Prvá bola v Slovinsku kde sme sa zúčastnili dvaja piloti. S 35 zaregistrovaných sme obsadili ja 20. miesto a Robo Bartok 12.miesto. Podmienky od prvého dňa gradovali a napriek predpovedi sa odlietala fantastická súťaž za účasti európskych top pilotov a bolo sa na čo pozerať, veľmi dobrá škola. Na súťaži v Rakúsku sme boli prihlásení 6 piloti zo Slovenska. Na svahu sme strávili 3 dni, ale kvôli počasiu sa neodlietalo ani jedno kolo a tak súťaž nebola platná. Atmosféra pod prístreškom s Čechmi, Rakúšanmi a Poliakmi bola ale po oba večery výborná.
Naši reprezentanti, Robert Bartok, Vladimír Šimo a Zdeno Matejka sa zúčastnili aj Majstrovstiev sveta F3F, ktoré sa konali v Dánsku. Ja som sa zúčastnil ako pomocník. Reprezentanti mali síce smolu vo vylosovaní, ale ani zďaleka nezalietali to na čo mali a v čo sme všetci dúfali. Nakoniec sa z celkového počtu 54 pilotov zo 17 krajín umiestnili pätnásty v družstvách a v individuálnom poradí sa umiestnil na 37.mieste Robert Bartok, 47.Zdeno Matejka a 48. Vladimír Šimo.
Ja som sa zúčastnil jednej pohárovej súťaže v Poľsku kde sa mi podarilo vyhrať a doteraz to niektorým Poliakom nedá spať. :D
Koncom októbra abdikoval na funkciu trénera F3F Milan Krch
ňavý a tak sme 13. novembra zorganizovali ukončenie a vyhodnotenie F3F sezóny 2022 za účasti 13 pilotov, kde boli vyhlásené výsledky v oboch seriáloch a nakoniec prebehla voľba nového trénera.
V aplikácii WhatsApp som urobil skupinu F3F Slovensko (22 pilotov), kde rie
šime problémy-neproblémy v komunite, ako ďalej v sezóne 2023 a taktiež sme tam cez anketu vyriešili nové pravidlá a kľúč pre výber reprezentácie. S menšími pripomienkami sa schválili pravidlá aj kľúč.
Mňa v minulom roku potešil progres Dráčika, ktorý sa veľmi zlepšil a v súťažnom poli sa pomaly posúva vyššie, nemá problém v súťažiach lietať tisícky. Mierny posun je aj u Mira Kocmundu. Fero je stále najlepší pilot, Luděk napriek svojmu veku tiež lieta výborne. RepreMiloš netrénuje a čaká na svoju bublinu, poldaMiloš mení postupne štýl lietania a tiež sa lepší. Liptáci kvôli slabším tréningom trošku stagnujú, ale hlavne Karči sa vyhráža, že tento rok… bude dôchodca a bude mať viac času. Na východe je to všelijak, menej lietajú, menej trénujú, výsledky hore dole iba Robo sa vymyká a ten lieta stabilne veľmi dobre, lebo lieta kade tade.  
Škoda že sa počas roka odmlčali v kategórii F3F Marian Bene ml. a Ľubo Ivan, začiatkom roka nás navždy opustil Ladislav Virág, česť jeho pamiatke. Koncom roka bol aj jeden nezmyselný konflikt na západe, ale ten už vyzerá byť vyžehlený…
Teším sa na sezónu 2023, ktorá bude dúfam pre nás úspešnejšia na medzinárodnom poli ako tá minulá.

Konec hlášení.

Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2022/09/IMG_20220930_181513_BURST001_COVER-640x294.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2022/09/IMG_20220930_181513_BURST001_COVER-200x92.jpgLacoF3FNajnovšiePár skalných hlavne so západného Slovenska trénovalo prakticky počas celej zimy. Súťažiť sa začalo v polovici marca.20. Marca sa začal lietať verejný seriál Záhorie a Pálenica 2022 ktoré organizovalo na striedačku MK Záhorie a LMK Trenčianska Turná. Z plánovaných 10 súťaží sa odlietalo celkovo 7 súťaží. Serílu sa...Svahové lietanie