V sobotu a v nedeľu 14-15.10. sa konali historicky prvé majstrovstvá FAI F3F na Slovensku. Súťaž mala byť trojdňová, ale v piatok nevialo a tak bola iba dvojdňová… Bol to už náhradný termín a dlhodobá prognóza vývoja počasia neveštila nič dobré a tak som zvolil minulý víkend.
V sobotu sme sa zišli na Turbulátore v počte 12 pilotov. So štrnástich kvalifikovaných sa jeden ospravedlnil a jeden neprišiel. Vietor fúkal hneď zrána okolo 6m/s a po prvých skúšobných letoch to vyzeralo, že dajaké to kolo by sa mohlo odlietať. Smer vetra bol ale proti a miestami fúkal až 80° zľava.
Začaté prvé kolo sa po odlietaní 5 pilotov prerušilo a čakali sme na zmenu smeru k juhovýchodu ktorú predpovedali všetky veštiace servre. Čakanie sme si spestrovali rekreačným lovením termiky so zopár rýchlymi preletmi. Čakali sme až do 15 hodiny, kedy som súťažný deň ukončil. V pizzerii v Sobotišti sme zahnali hlad a smäd a vybrali sa do základných táborov.
V noci sa vietor otočil od severozápadu a tak sme ráno zaútočili na dažďom pokropený Ostrý vrch. Letné gumy na tátošoch trochu prešmykovali, ale nič hrozné pri výjazde to nebolo. Ešte pred deviatou sme postavili bázy, vytýčili bezpečnostnú líniu a priestor na pristávanie, Robo nainštaloval výpočtové stredisko a 9:15 bol brífing. Lietať sa začalo tesne po 9:30. Vietor fúkal od 4 do 8m/s podľa očakávania mierne sprava. Odlietalo sa iba 9 kôl, lebo po druhej krátkej prestávke, vlastne už počas nej, vietor niekam zmizol. Asi sa zľakol príchodivších padáčkarov.  O 14:30 som súťaž ukončil a šlo sa na vyhodnotenie opäť do pizzerie v Sobotišti.
Súťaž priniesla niekoľko prekvapení. Rudy na treťom mieste, Vlado na poslednom, Dráčikov deň plný chýb, Jaro Šimo líder Liptákov, Miro Kocmunda v strede poľa… Ostrý vrch si vyžiadal aj svoju daň a zopár modelov skončilo s malým poškodením. Úroveň súťaže si myslím, že bola celkom dobrá. Poďakovanie patrí aj dvom profesionálnym bázovým rozhodcom Petrovi Papiernikovi a jeho bratovi Adamovi Doričkovi, ktorý prežili celý deň na severnom vetre pri teplote mierne nad 10°C. Robovi vďaka za meracie zariadenie a všetkým pilotom za dobrú atmosféru.
Majstrom Slovenska na rok 2023 sa stal najúspešnejší slovenský pilot sezóny 2023 Robo Bartok, druhý Laco Vašek a tretí Rudo Sandor, všetci s modelmi Wasabi.
Celkové výsledky na f3xvault: 

Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2023/10/IMG-20231015-WA0014-640x361.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2023/10/IMG-20231015-WA0014-200x113.jpgLacoAkcie, súťažeF3FV sobotu a v nedeľu 14-15.10. sa konali historicky prvé majstrovstvá FAI F3F na Slovensku. Súťaž mala byť trojdňová, ale v piatok nevialo a tak bola iba dvojdňová... Bol to už náhradný termín a dlhodobá prognóza vývoja počasia neveštila nič dobré a tak som zvolil minulý víkend.V sobotu sme...Svahové lietanie