Turná má vicemajstra sveta!
Nevšedný výkon predviedol mladý turniansky letecký modelár Samuel Zachara, keď v priebehu dvoch týždňov až neuveriteľne bodoval v najvyšších modelárskych súťažiach voľných vetroňov F1A. V Budapeštianskom pohári poslednú júlovú sobotu obsadil tretie miesto. Michal Ježík skončil štvrtý. Tieto výsledky dávali tušiť dobrú pripravenosť na Majstrovstvá sveta juniorov, ktoré sa konali o týždeň v macedónskom Prílepe. Majstrovstvá sveta predchádzal svetový pohár vetroňov –Prilep Cup, v ktorom Zachara získal víťazstvo nad ruským juniorom a vyhral aj seniorskú súťaž. Za najlepší výkon mu macedónsky letecký zväz okrem pohárov ešte podaroval trofej za najlepší výkon súťaže, v ktorej nalietal ešte v druhom rozlete – takmer v tme – 404 sekúnd a celkovo prekročil hranicu 1.700 sek.
Na MS Samuel Zachara lietal spoľahlivo a s prehľadom a postúpil do rozlietavania po piatich kolách. O víťazstve Rusa Lomova rozhodlo až druhé rozlietavanie, v ktorom Samkovi „zahaproval“ časovač, no i tak skončil druhý! Toho umiestnenie na vrcholnej súťaži je najlepšie v 33-ročnej činnosti Letecko-modelárskeho klubu-122 gen. M. R. Štefánika v Trenč. Turnej.
Veľkú smolu mal náš druhý reprezentant Michal Ježík, ktorý v prvom kole odlietal spoľahlivé maximum 240s a vo veľkej diaľke sa mu ho v časovom limite nepodarilo nájsť a tak v druhom kole letel s náhradným modelom. Opäť spoľahlivo. Vo voľnom čase sa pokúsil nájsť svoj prvý model, no signál z neho už nemal a zistil, že signál ide smerom z blízkej dediny. Oznámili sme to riaditeľovi majstrovstiev, ten zavolal políciu a tí spolu s Vladimírom ml. a rádiom sa vybrali hľadať ukradnutý model. Ten aj skutočne našli u dedinčana a policajti spísali zápisnicu o krádeži. Nakoľko model sa našiel nepokračovali sme v ďalšom konaní. Toto ale malo nepríjemné dôsledky na jeho psychiku. Michal ale v časovej tiesni odlietal iba 25s! A smolu si vypil do poslednej kvapky ešte v poslednom kole, keď mu veterný poryv dvakrát vytrhol vlečnú šnúru z ruky a zapísal nulu!!!
Tretí člen družstva Pavol Galdun z Prešova lietal spoľahlivo a skončil v druhej desiatke. Žiaľ Michalova smola naše družstvo odsunula na 13. miesto.
Mgr. Vladimír Zvalený,
teammanager juniorov Slovenska

Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2016/11/img-7866male-481x361.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2016/11/img-7866male-151x113.jpgLacoZ činnosti LMK Trenčianska TurnáTurná má vicemajstra sveta! Nevšedný výkon predviedol mladý turniansky letecký modelár Samuel Zachara, keď v priebehu dvoch týždňov až neuveriteľne bodoval v najvyšších modelárskych súťažiach voľných vetroňov F1A. V Budapeštianskom pohári poslednú júlovú sobotu obsadil tretie miesto. Michal Ježík skončil štvrtý. Tieto výsledky dávali tušiť dobrú pripravenosť na Majstrovstvá sveta...Svahové lietanie